Actor

Horaţiu Valentin Mălăele s-a născut la 1 august 1952 – în acte, data reală fiind, de fapt 31 iulie -, la Târgu Jiu.

A parcurs studiile secundare la Liceul Tudor Vladimirescu din oraşul natal.

A avut prima expoziţie personală de desene la Casa de cultură din Târgu Jiu în anul 1970, pregătindu-se, apoi, să urmeze Institutul de Arte Plastice din Capitală.

A absolvit, însă, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în anul 1975, la clasa profesoruluui Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche.

A fost repartizat la Teatrul Naţional din Piatra Neamţ, unde a jucat în spectacole ca „Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde, pentru care a primit un premiu de interpretare (1975), în „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, „Muntele” de D.R. Popescu, sau „Eulenspiegel” de Charles de Coster.

S-a mutat apoi în Bucureşti, unde a jucat pe scenele de la Nottara, Odeon, Naţional, iar din 1996 la Teatrul de Comedie şi Bulandra, în numeroase roluri ca Vanea din „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, sau Tartaglia din „Regele Cerb” de Carlo Gozzi.

Începând cu anul 1982 a regizat spectacole de teatru ca „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, la Teatrul Nottara – în anul 1982, „Puricele” de Georges Faydeau, tot la Nottara – în anul 1983, „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, la Odeon în anul 1994 – pentru care a obţinut premiul Festivalului Comediei Româneşti din acelaşi an.

La Theatrum Mundi a jucat rolul profesorului în „Lecţia”, de Eugen Ionescu, semnând şi regia (1996), primind Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan Braşov în acelaşi an.

A mai regizat piesele „Hotel” de Ray Cooney, la Teatrul Ovidiu din Constanţa în anul 1997, „Bani din cer”, de Ray Cooney, la Teatrul de Comedie în anul 2001, „Cafeneaua”, de Sam Bobrik şi Ron Clark, sau „Scrisoare”, de I.L. Caragiale.

De asemenea, piesa regizată de Mălăele „Poiana boilor”, după A. P. Cehov, la Teatrul de Comedie, în 2003, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Studiourilor de Teatru, Piteşti, ediţia a IX – a, în noiembrie 2005.

Alte piese de suuces precum „Măscăriciul”, după A. P. Cehov, la Teatrul Bulandra, în 2004 şi „Revizorul” de N.V. Gogol, la Teatrul de Comedie, în 2006, poartă amprenta regizorală a lui Mălăele.

A debutat în film ca actor în anul 1974, în pelicula „Muntele ascuns”, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc. În 2000, a jucat în „Amen”, în regia lui Costa-Gavras. A jucat în peste 60 de filme, ultimele dintre acestea fiind „Funeralii fericite” (2013), „Ultimul corupt din România” (2012), „Undeva la Palilula” (2012) şi „Poker (2010).

În teatrul de televiziune a jucat peste 150 de roluri.

A regizat două episoade din serialul TV „Ministerul comediei”, apoi filmele „Pălăria” şi „Nunta mută” (2008) unde a fost şi scenarist.

Ca şi caricaturist a expus în peste 30 de expoziţii circa 3000 din creaţiile sale şi a fost redactor şef al publicaţiei „Satirul”.

Este autorul cărţii autobiografice „Horaţiu despre Mălăele” (noiembrie 2008) despre care autorul însuşi declară că este un „ghiveci intelectual” şi al volumului „Rătăciri” (2012).

Horaţiu Mălăele a avut o colaborare rodnică şi cu Teatrul Naţional Radiofonic. Astfel, la 2 martie 2009, la clubul Ramada-Majestic, Teatrul Naţional Radiofonic a organizat audiţia piesei „Omul şi extraterestra” de Dan Tărchila, în adaptarea şi regia lui Dan Puican, avându-i în distribuţie pe: Adriana Trandafir, Horaţiu Mălăele, Virgil Ogăşanu şi Eugen Cristea. Premiera radiofonică a spectacolului a fost difuzată la 7 martie 2009, la Radio România Actualităţi.

 

Teme atinse in discurs

Perseverentă

Atitudine

Leadership

Depasirea momentelor dificile

Decizii la limita

Comunicare in situatii limita

Echipa

Colaborare

Invita-l pe Horatiu Malaele la evenimentul tau!

1 + 5 =

Share This