Speakeri

pentru evenimente
care inspiră!

Află mai multe

Subiectele preferate

  • Căutarea unui “sens” al vietii printr-o schimbare drastică de carieră
  • Înființarea, creșterea și structurarea unui ONG (sau unei firme…?)
  • Modul în care protecția animalelor îmbunătățește societatea și comunitățile
  • Ce înseamnă să fii un activist pentru drepturile animalelor în România

Susține discursurile în limba

  • Engleză

Evenimente la care a participat

  • Microsoft UK
  • Mercedes
  • & peste 50 de conferințe și întâlniri
Categoria de speakeri

Biografie

Sara Turetta s-a născut în Italia în 1973, dar primii 6 ani din viață și-a petrecut între Bruxelles și Țările de Jos, unde tatăl ei se mutase pentru muncă. În 1980 familia s-a întors la Milano unde a absolvit, în 1996, Literatură modernă, Comunicații sociale. Angajată încă din liceu în munca voluntară cu bătrânii și persoanele cu dizabilități, în anii universitar abordează cauzele drepturilor animalelor și începe să frecventeze canise în urma adopției lui Porthos, primul câine care s-a alăturat familiei Turetta.

Visul ei era să devină jurnalist de investigație, dar singurele oportunități profesionale au venit din lumea comunicării și a publicității și astfel a aterizat în agenția de publicitate Saatchi & Saatchi. Pe măsură ce cariera ei în agenție era în plină ascensiune, a luat cunoștință de sacrificarea maidanezilor din România (primăvara anului 2001) și a decis, pe timpul verii, să aducă ajutor unor asociații din București. Întâlnirea cu realitatea României și cu suferința câinilor acestei țări a împins-o, în toamna anului 2002, să demisioneze din Saatchi & Saatchi și să demareze un proiect la Cernavodă, oraș din sud-estul tării. Timp de patru ani a locuit singura la Cernavoda si a scris un moratoriu asupra uciderii maidanezilor de la autoritati, in schimbul sterilizarilor si adoptiilor.

20 de ani mai târziu Salvați câinii și alte animale – organizația de caritate pe care Sara a fondat-o și pe care o prezidează acum – este prima din România în sectorul protecției animalelor, cu un personal de 52 de persoane și o unitate, în Cernavodă (județul Constanța) care este o adevărată excelență, finanțată de donatori, companii și fundații din mai multe țări UE. Proprietatea include o clinică veterinară modernă (800 mp), un adăpost pentru câini, o crescătorie și un sanctuar pentru peste 80 de măgari și cai.

În toate proiectele asociației se acordă o mare valoare componentei sociale, cu servicii veterinare gratuite pentru familiile sărace, terapie asistată de animale pentru copiii cu dizabilități și asistență pentru refugiați în timpul războiului dramatic din Ucraina. În 2023, organizația a demarat un proiect pentru deținuții de la penitenciarul Poarta Alba, sub umbrela programului global Roots & Shoots (Institutul Jane Goodall).

Sara a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv nominalizarea drept Cavaler al Stelei Italiei de către Președintele Republicii Napolitano (2012), Premiul Jeanne Marchig (2014) și Premiul Clarissa Baldwin (2017).

De patru ori a fost speaker la International Companion Animals Welfare Conference (ICAWC) organizată anual de organizația britanică Dogs Trust Worldwide, dar și la Comisia UE (2014), la evenimentul Dreamers Day din Milano (2018) și a participat nenumărate programe TV și radio în Italia și România.
În 2020 și-a spus povestea în cartea Câinii, viața mea, lansată în România în 2022 de Editura Humanitas cu titlul Urme de bucurie și alte amintiri romanești ale unei italience. Ambele ediții au atras multă atenție din partea presei.

Contacteaz-o pe Sara Turetta pentru următorul eveniment

10 + 12 =